Webáruház készítés ingyen - Boltaneten.hu  
Bemutatkozás
(Varga András vagyok, rádió és TV műszerész. 24 éve foglalkozom csak távirányítókkal.)
Ezt az oldalt inkább további remélhetőleg hasznos írásokra használnám.

Információk távirányítókról

A webáruházban az alábbi távirányító típusok léteznek.

Eredeti távirányítók:
Gyári eredeti távirányítók, mint amilyet a készülékhez eredetileg mellékeltek. A legtöbb esetben sokkal drágábbak, mint az utána gyártott típusok. Sajnos az utóbbi években drámaian csökkent a minőségük. Manapság az élettartamuk alig éri el a 3-5 évet. Az előnyük legtöbbször a nyomógombok méreteinek a különbözősége miatt, a jó kezelhetőség. Ezek a távirányítók főként az LG, PANASONIC, SAMSUNG és SONY kategóriákban jelennek meg. Az eredeti távirányítók között is egyre több olyan típus van, mely tervezési átgondolatlanság miatt szinte kezelhetetlenül kicsinek bizonyulnak, főleg időskorú, esetleg rosszabbul látó embereknek. Többségük nem túl márkás gyártó terméke. Ezek a távirányítók is kiválthatóak egy speciálisan elkészített utána gyártott típussal. Lejjebb olvashat erről. 

Utána gyártott távirányító:
A legtöbb esetben ugyanolyan kinézetű, mint az eredeti távirányító. A működésük és használatuk így teljesen egyértelmű. Többségük 2800 vagy 3800,- forint. Olcsóságuk miatt közkedveltek. Élettartamuk 1-3 év között van.

Minőségi utána gyártott távirányító:
Teljesen más kinézetű, mint az eredeti távirányító. Kifejezetten az eredeti helyettesítésére készült, ezért nem kell beállítani vagy beprogramozni rajta semmit. Az élettartamuk általában 3-5 év. 

Speciális utána gyártott távirányító:
Szintén más kinézetű, mint az eredeti távirányító. Amennyiben az eredeti távirányító nem pótolható a fenti három megoldás egyikével sem, akkor egy speciálisan kivitelezett típust adok, mely az eredeti minden funkcióját tudja. Ehhez egy precíz táblázat is jár, melynek segítségével a keresett funkciót könnyen megtalálhatja az új távirányítón. Az így elkészített távirányítók 4200-9900,- forint között mozognak. Ritkábban drágábbak. Az egyedi igényű távirányítók is ide tartoznak. Ilyenek például a szállodák speciális távirányítói, mellyel a vendégek nem tudják elérni a beállítás menüt, ezáltal nem képesek elállítani a készüléket. Gyakorlatilag ezek az eredeti távirányító tetszőlegesen lebutított változatának tekinthető. Szinte bármilyen típust elkészítek a legszakszerűbben.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pár jó tanács távirányítókkal kapcsolatban

1. Addig ne dobja ki a rossz távirányítóját, amíg a pótlását nem oldotta meg!
A készülékhez mellékelt eredeti távirányító segíthet az új beszerzésében, ugyanis nem biztos, hogy ugyanolyan még beszerezhető. A régi távirányító belső alkatrészei, esetleg még részben működő gombjainak használatával a távirányító kibocsátott jelei is segíthetnek a további azonosításban, főleg  a nem túl közismert márkák esetén.

2. Jó minőségű elemeket használjon!
A rossz minőségű elemek idővel kiengedhetik belső tartalmukat, tönkretéve az elemérintkezőket és a nyomtatott áramkört. Tölthető akkumulátort sem célszerű használni, mert ezeknek kisebb a névleges feszültségük! A távirányító alacsony fogyasztása miatt is felesleges ezeket használni. Új távirányító vétele után, ne egy másik távirányítóból kivett elemmel próbáljuk feléleszteni. Sajnos ilyenkor rossz következtetésre juthatunk, mivel a távirányítóknak más az induló küszöbfeszültségük, így az egyiket még elindítja a másikat viszont már nem. Ezért azt hihetjük, hogy a vásárolt távirányító hibás.

3. Vigyázzon, hogy a távirányítója lehetőleg ne sűrűn essen le, illetve ne kerüljön bele folyadék!
Mindkét eset a legjobb családban is előfordulhat. A leesések következtében mechanikus, esetleg elektromos jellegű hibák adódhatnak, mely legtöbbször rögtön jelentkezik. A távirányítóba bekerült ragacsos italok savas vagy lúgos voltuk miatt, később fejtik ki "áldásos" hatásukat. Az eredeti távirányítók így sem olyan hosszú életűek, de egy kis ital „rásegítésével” akár meg is felezhetjük ezt. Itt említeném még meg, hogy a készülékhez tartozó távirányítót, célszerű beszerezni és használni is, mivel a készüléken lévő nyomógombok nem szoktak a helyzet magaslatán állni minőség szempontjából. Egy távirányító pótlása pedig olcsóbb volna, mint a készülék esetleges javítása.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az univerzális távirányítókról

Sokan először, ha távirányító pótlásról van szó, akkor valamelyik áruház műszaki osztályán próbálkoznak megfelelő típust beszerezni. Itt pedig általában csak univerzális távirányítókkal találkoznak. Az univerzális szó sajnos itt nem azt jelenti, hogy minden készülékhez tökéletes lesz. A legfőbb baj az olcsóbb univerzális távirányítókkal, hogy a listájukban csak gyártmánynevek és kódszámok szerepelnek, és ezeknek a kódszámoknak semmi közük nincsen se a gyártmányhoz, sem a konkrét készülék típusához. Tehát csak otthon a leírás alapján próbálgatással tudjuk meg, hogy melyik kódszám beütésére fog a készülékünk reagálni. Már amennyiben valamelyikre hajlandó. Amennyiben látszólag sikerült beüzemelnünk a távirányítót, utána fogunk szembesülni azzal, hogy a funkciók csak egy részét tudjuk elővarázsolni, ami pont nem elég a TV vagy más eszköz szakszerű beállításához. Sokkal jobb vétel az olyan távirányító, mely kifejezetten egy adott készülékhez való, legyen az eredeti vagy utána gyártott típus. A webáruházamban csak ilyeneket találni.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Távirányító kipróbálása készülék nélkül
(Iphone erre a célra sajnos nem jó)

A lehető legegyszerűbb módja ennek, ha a kamerás mobilunkat fényképezőgép állásba helyezzük, majd a kipróbálandó távirányítón egy gombot nyomva szembefordítjuk a kamerával. A távirányító működését, melyet szabad szemmel nem látunk ugyan, de a kamerában lévő szenzor érzékeli az infravörös sugarakat, a kijelzőn pedig láthatóvá válik fehér fényfelvillanások sorozataként. (Sajnos azóta kiderült, hogy nem mindegyik mobil alkalmas erre. Az iphone pont ilyen.) Természetesen, ha nem látunk semmilyen felvillanásokat bármelyik gombot nyomogatva, akkor a távirányító nagy valószínűséggel nem működik. Ez a módszer egy gyorstesztnek jó. Ezzel a kis trükkel elsősorban az elemek állapotát, helyes polaritását, illetve a távirányító érintkezés hibáit lehet kimutatni jól.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kezelhetetlenül pici távirányítók kiváltása nagyobb gombos távirányítókra

Néhány készülék olyan távirányítóval jelent meg, melyeken szinte kezelhetetlenül picikék a nyomógombok. Ezeket a távirányítókat idős emberek nehezen, vagy egyáltalán nem tudják kezelni. Ezek elsősorban műholdas beltéri egységek, hordozható tévé és DVD eszközök, de lehet akár 40"-os LCD tévé is. Ezeket a pici gombos távirányítókat ki tudom váltani olyan típusra, melyeken a nyomógombok méreteinél fogva kényelmesebben kezelhetőek. Érdeklődjön, ha ilyen problémája akadna!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ritka vagy drága eredeti távirányítók kiváltása a mindennapokra

Az idők során nem egy olyan eredeti távirányítóval találkoztam, melyet utólag célszerű lett volna kiváltani valamilyen olcsóbb típusra, legalábbis a szürke hétköznapokra. Ilyen távirányítókat márkásabb erősítőkhöz, házimozikhoz és Hifi berendezésekhez adnak. Ezek a távirányítók általában több funkciós bonyolultabb típusok, egyesek még LCD kijelzővel is rendelkeznek. Sajnos ezek a távirányítók igen drágák és a többségüket pár év után szinte reménytelen beszerezni. A lényege az egésznek az, hogy általában a hétköznapi használat során a távirányító tudásának csak a töredékét használjuk. Ezeket a lényegi funkciókat célszerű egy másik olcsóbb távirányítóba áttenni, és akkor az eredetit el is tehetjük későbbre. Évek múlva a készülék esetleges eladásánál sokat nyomhat a latba, ha nem egy leharcolt működésképtelen távirányítóval próbálunk megválni tőle. Ilyen másodlagos távirányítók készítését is vállalom.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A cég neve: IR-99 Betéti társaság
A cég székhelye: 1056 Budapest, Molnár u. 27.
A cég elérhetősége: 06-1-338-3160
A cég e-mail címe: taviranyitok.shp@gmail.com
A cég cégjegyzékszáma: 01-06-722878/3
A cég adószáma: 20299013-1-41
Bejegyző: Fővárosi Bíróság Cégbírósága 1051 Budapest Nádor u. 28.A Boltaneten.hu ingyen webáruház szolgáltatás technikai hátterét a BITBULL Kft. biztosítja.
Amennyiben úgy gondolja, hogy a webáruház működése jogsértő, kérjük jelezze nekünk!